Ochrana rorýse? Pomohou i podomítkové budky z Purenitu

29.12.2023 Ondřej Barták

picture

Ochrana rorýsů při zateplování budov může být dosažena i s pomocí podomítkových ptačích budek, které poskytují přirozená místa a dutiny pro hnízdění ohrožených druhů ptactva. Vzhledem k postupnému úbytku těchto přirozených prostor je klíčové najít snadný způsob, jak podpořit tyto ptáky. Především ohrožení rorýsové obecní často vybírají stejná místa pro hnízdění po celé generace. Řešením, které vyhovuje oběma stranám, jsou praktické podomítkové budky, které lze instalovat přímo do zateplení budov.

Podomítková budka vyhovuje rorýsům i potřebám lidí

V případě, že provádíte zateplování domu, je důležité nezapomenout na ptačí podomítkové budky. Existuje několik typů těchto budek, přičemž podomítková budka s purenitovým korpusem se ukazuje jako praktická volba. Tato budka nejen splňuje veškeré stavební normy, ale také nabízí skvělou izolaci. Obsahuje několik hnízdních komor a systém modulů, který lze libovolně sestavit. Díky 30mm vrstvě PIR izolace dochází k redukci tepelných ztrát, 20mm XPS izolace tvoří přední stranu. Korpus z odolného materiálu purenit dodává budce potřebnou pevnost, což je ideální pro podomítkové použití.

Rorýsové obecní nejsou pouze chránění zákonem, ale hrají i klíčovou roli ve městech, kde loví létavý hmyz a mohou být prospěšní i pro lidi. Uloví za jediný den takové množství hmyzu, které odpovídá jejich vlastní váze. Bohužel nové střechy a zateplovací systémy, které jsou potřebné pro lidský komfort, jim však často odebírají jejich přirozená hnízdiště.

Rorýsové žijí doslova v letu a jsou schopni v jednom roce nalétat více než 200 tisíc kilometrů. Dokonce i v letu spí. Oblíbili si oblasti v blízkosti lidských sídel a vyhledávají malé otvory a štěrbiny s jižní orientací, lidé je ale často odstraňují. Podomítkové budky tak představují určitý kompromis - lze zateplit budovu a zároveň umožnit těmto výjimečným tvorům udržet svá hnízdiště. Kromě rorýsů mohou podomítkové budky sloužit i pro poštolky a vrabce.

Volba purenitové budky má své opodstatnění, protože materiál na bázi PIR pěny je lehký, snadno se opracovává a je odolný vůči klimatickým vlivům a vysokým teplotám. Má vynikající tepelně izolační vlastnosti, je odolný vůči praskání a tloušťkovému bobtnání a vyniká vysokou pevností v tlaku. Purenit je dlouhotrvající materiál, který se snadno kombinuje s mnoha dalšími materiály.

picture