Jak řešit tepelné mosty na stavbě? Pomoci může i Purenit

18.9.2023 Ondřej Barták

picture

Samotné tepelné mosty v budovách mohou způsobit značné problémy. Tepelné mosty jsou oblasti, kde se teplo ztrácí rychleji než v okolních oblastech, což může způsobit zvýšené náklady na vytápění a nedostatečnou tepelnou pohodu v interiéru. Je důležité pochopit, co tepelné mosty jsou a jak s nimi zacházet.

Tepelný most je místo v budově, kde je tepelná izolace narušena nebo chybí. To může být způsobeno různými faktory, včetně špatného návrhu, chybějící izolace nebo poruchy v konstrukci. Tyto problémy mohou vést k významným energetickým ztrátám a vytvářet nepříjemné podmínky uvnitř budovy.

Abychom to pochopili lépe, můžeme si tepelné mosty představit jako trhliny v přehradě přehrady. Přehrada symbolizuje izolační obálku budovy, zatímco voda v přehradě představuje teplo, které chceme uvnitř budovy udržet.

Obvykle se snažíme vyřešit otázku tepelných mostů zejména u energeticky úsporných a pasivních staveb. 

V energeticky neefektivních domech mohou tepelné mosty vyskytovat hned v několika místech současně, což opět jen zvyšuje náklady na vytápění. Je však důležité, aby dům byl dobře větraný. To je zejména důležité u starších domů, které nebyly upraveny pro moderní standardy. Uzavření takového domu do vzduchotěsné obálky by mohlo vést k problémům s vlhkostí a plísněmi ve stěnách, což by mohlo nepříznivě ovlivnit zdraví jeho obyvatel.

Moderní energeticky úsporné nebo pasivní domy mají obvykle kvalitní izolaci a vzduchotěsnou obálku. Je však třeba dbát na správnou péči o tuto obálku, protože porušení může způsobit únik energie a vytvoření kondenzačních zón, kde se sráží vlhkost, což může poškodit konstrukci a způsobit plísně. Proto je důležité věnovat pozornost každému detailu a kvalitní izolaci.

Jak může s tepelnými mosty pomoci purenit?

Purenit je inovativním produktem vyráběným z tvrdé polyuretanové pěny, který vzniká kombinací polyuretanového recyklátu z naší vlastní výroby a polyisokyanurátu. Tento materiál nabízí jedinečné vlastnosti, které se osvědčily především při eliminaci a redukci tepelných mostů. Tepelné mosty často vznikají tam, kde se setkávají dvě stavební konstrukce, a také v oblastech, kde je vrstva tepelné izolace nedostatečná.

V čem se Purenit vyznačuje ve srovnání s jinými materiály? Jeho vysoká nosnost, která dosahuje až 6 tun, je jednou z jeho klíčových předností. Proto je ideální pro použití pod těžkými průmyslovými portály, balkonovými nebo vchodovými dveřmi. Navíc je velmi uživatelsky přívětivý: snadno se opracovává a můžete do něj bez obav vrtat nebo frézovat, aniž by došlo k jeho poškození. Jeho aplikace nevyžaduje žádné speciální lepidlo, stačí běžně dostupné.

Purenit je odolný vůči vlhkosti, nesvoune a zachovává svou strukturu. Skvěle izoluje a odolává hnilobě, termitům a dokonce i agresivním chemikáliím, včetně rozpouštědel a kyselin. Purenitové desky jsou k dispozici v různých rozměrech, ale lze je také snadno upravit přímo na místě. Je to lehký materiál, což usnadňuje jeho manipulaci.

Díky svým výjimečným vlastnostem je Purenit často používán pod vchodovými dveřmi nebo pod těžkými průmyslovými portály. Není však nic, co by bránilo jeho využití i pod standardními okny. Instalace je snadná: deska požadovaného rozměru se jednoduše umístí pod okna nebo dveře pomocí lepidla, přičemž připravené drážky zapadnou do spodního profilu oken nebo dveří... a hotovo. Nad Purenitem lze dále pokládat další vrstvy, například hydroizolaci nebo parozábranu.

Tento ekologicky šetrný materiál splňuje všechny požadavky na izolaci, a to od odolnosti až po jednoduchou manipulaci a snadnou instalaci.

Pokud máte zájem dozvědět se více o tomto materiálu, projednat své možnosti nebo najít nejlepší řešení pro vaše potřeby, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás a rádi vám poradíme.

picture